huis_verkopen_of_huis_kopen_friese_meren_lemmer
huis_verkopen_of_huis_kopen_friese_meren_lemmer

Waar vind ik nog een mooie woning
in ‘De Fryske Marren’?

Vers in het vak van de makelaardij ben ik! We wonen in de prachtige gemeente de Fryske Marren, waar veel mooie huizen staan. Het zal niemand ontgaan zijn dat de afgelopen jaren de huur- én verkoopprijzen, de pan uit rijzen. De wachtrijen bij woningcorporaties zijn nog nooit zo lang geweest en wil je je eerste huis kopen? Of wil je kleiner wonen? Dan moet je heel goed zoeken én zorgen dat je er als de kippen bij bent.

 

Woningaanbod de Friese Meren

Wanneer je op Funda Balk, Lemmer, Joure of één van de andere dorpen of steden binnen onze gemeente zoekt, is het aanbod nihil. Ook in de recreatiewoningen in Friesland is weinig tot geen actief aanbod.

 

COVID-19

Uiteraard heeft COVID-19 hierin een grote rol gespeeld, daar kunnen we niet om heen. Mensen blijven óf wonen waar ze wonen, omdat ze in deze onzekere periode niet een verhuisstap naar een nieuwe woning durven te maken. Óf ze willen door besparing op andere gebieden juist hun geld wel besteden aan hun droomwoning en hebben daar alle tijd en soms ook geld voor om daar in te investeren. Want ja, het geld wat afgelopen jaren niet besteed is aan hobby’s en gezelligheid is nu opgespaard.

 

Genieten van de kleine dingen

Daarnaast heeft ook COVID-19 veel mensen doen beseffen dat het genieten in de kleine dingen zitten, dicht om je heen. Denk aan tijd spenderen met eigen gezin en familie, fijne mensen dicht om je heen. En ja, dan zijn er genoeg jonge gezinnen of koppels die een volgende stap willen maken van de stad naar het platteland, waar er alle ruimte is om te genieten en rust om je heen. Want die rust hebben veel van ons afgelopen jaar echt weer leren waarderen. Amsterdam is maar een uurtje rijden, dus de stad blijft binnen handbereik.

 

De volgende stap

Ook ik geniet met mijn gezin van de mooie omgeving waarin we wonen. Geregeld fiets ik met mijn vrouw en dochter door de dorpen binnen de Fryske Marren. Heel veel mooie huizen zie ik, ook huizen waarvan ik verwacht dat de bewoners die er nu wonen wellicht toe zijn aan een volgende stap in hun woon carrière. Voor een aantal zal de volgende stap een huis zijn met minder kamers en een minder grote tuin. Wanneer je kinderen het huis uit zijn, wat moet je dan met al die ruimte? Of misschien lukt het niet altijd meer om de tuin te onderhouden, dan is kleiner wonen vaak een hele mooie oplossing. Ook dat geeft rust.

 

Woongelegenheid creëren

Maar is er wel voldoende beschikbaar voor deze groep? Is er wel voldoende aanbod in huizen die prachtig gelegen, maar iets minder groot zijn? Misschien moeten we hier met elkaar binnen de gemeente eens naar kijken. Hoe kunnen we meer woongelegenheid creëren voor mensen die wat kleiner zouden willen wonen? Want dit zou de doorstroom binnen de gemeente stimuleren en hiermee het aanbod in huizen kunnen vergroten. Iets om over na te denken.

× Hoe kan ik je helpen?