Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht bij vervanging van de oude CV Ketel

De CV ketel, je weet wel dat grote ding wat vaak op zolder staat en er voor zorgt dat je warm water hebt tijdens het douchen en in de winter maanden je huis lekker warm houdt. Deze apparaten hoef je gelukkig niet heel vaak naar om te kijken en ze gaan gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Dit apparaat wordt gevoed door gas en het gebruik van veel gas is niet goed voor ons milieu en zeker ook niet voor de portemonnee met de huidige energieprijzen.

Het kabinet verplicht woningeigenaren vanaf 2026 om de CV ketel te vervangen voor een hybride warmtepomp. Hele nieuwbouwwijken zijn al van het gas af en ook steeds meer bestaande woningen zijn of gaan zoveel mogelijk van het gas af.

Wat is precies een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is geen vervanger van de CV ketel, maar een aanvulling erop. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. De CV ketel wordt alleen ingeschakeld op het moment dat het buiten erg koud is of de vraag naar warm water te veel is voor alleen een warmtepomp. Het is dus goed om te weten wanneer je je CV ketel wil of gaat vervangen dat rekening moet houden met deze nieuwe regel.

Wat is het doel van het kabinet?

Het doel van het kabinet om de hybride warmtepomp te verplichten, is het versnellen van de overgang naar het opwekken van meer duurzame energie om het milieu minder te belasten. Om dit te kunnen realiseren is het de bedoeling meer installateurs te gaan opleiden voor het installeren van een hybride warmtepomp. Ook wordt aandacht besteed aan het verhogen van de productie van deze warmtepompen. Op dit moment willen veel consumenten vaak wel overstappen, maar is het aanbod nog niet toereikend aan de vraag.

Uitzonderingen
Bijna altijd wanneer er veranderingen zijn in de wet zijn er ook uitzonderingen. Voor de installatie van een hybride warmtepomp moet de woning over minimaal:
• spouw-, vloer- en dakisolatie beschikken
• voorzien zijn van HR++-glas.
De meeste woningen die vanaf 1995 zijn gebouwd voldoen aan deze eisen. Voor woningen die niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp geldt een uitzonderingsmogelijkheid. Is je woning goed geïsoleerd, dan kun je ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee heb je geen cv-ketel meer nodig en kun je volledig van het gas af.

Het kopen van een nieuwe cv-ketel is een behoorlijke investering. Als daarbovenop ook nog de aanschaf van een hybride warmtepomp komt, is dit voor veel huishoudens financieel niet altijd haalbaar. De overheid biedt daarom een subsidie van 30 procent op de aanschaf van de warmtepomp aan.

× Hoe kan ik je helpen?