Wist je dat?

Over een aantal weken (1 juli 2022) gaat er een nieuwe wet in. Vanaf dan wordt het verplicht om in elke woning op elke verdieping een ‘goedgekeurde’ rookmelder te plaatsen. Zelfs kunnen huurders hier deels verantwoordelijk voor zijn! Hieronder heb ik een aantal punten opgesomd die het voor jou als huiseigenaar of als huurder makkelijker maken. Wacht hier zeker niet te lang mee!

Waar moet de rookmelder hangen?

Op een zolder of in een kelder waar niet wordt gewoond, hoeven geen rookmelders te komen. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, juist wel. De beste plaatsen in een woning zijn de hal en de overloop. Let hier wel op dat je de rookmelder minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt plaatst.
Ook in kamerwoningen zoals in studentenhuizen, is straks in iedere kamer een rookmelder verplicht. De verplichting per 1 juli is er gekomen door een aanpassing van het Bouwbesluit. Daarin staan alle voorschriften waaraan een veilige woning moet voldoen.

Gebrek

Het ontbreken van een rookmelder kan vanaf 1 juli 2022 gelden als een gebrek (artikel 7:204 lid 2 Burgerlijk Wetboek). Als er brand ontstaat en je hebt nog geen rookmelder vooraf geplaatst kan dit ernstige gevolgen hebben voor je woning, gezin en ook zeker voor je verzekering! Ook voor verhuurders kan dit grote gevolgen hebben en voorkomen is beter dan genezen! De verhuurder moet gebreken herstellen. Daarnaast lopen verhuurders het risico op een boete vanuit de gemeente.

Huurders een rol in controle rookmelders

Ook huurders spelen hier een rol in. Als huurder moet je namelijk meewerken aan de plaatsing van rookmelders. Je kunt ook aangesproken worden op het controleren van de rookmelders en het zo nodig vervangen van de batterijen. De rookmelders zijn dus een gedeelde verantwoordelijkheid tussen verhuurder en huurder. Hierover kunnen afspraken worden opgenomen in een huurcontract.

Heb je nou vragen over deze wet of kan ik je ergens anders mee adviseren? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

× Hoe kan ik je helpen?